The Trees

The trees are coming into leaf
Like something almost being said;
The recent buds relax and spread,
Their greenness is a kind of grief

Is it that they are born again
And we grow old? No, they die too.
Their yearly trick of looking new
Is written down in rings of grain.

Yet still the unresting castles thresh
In fullgrown thickness every May.
Last year is dead, they seem to say,
Begin afresh, afresh, afresh.

Philip Larkin. 2 Juni 1967

Astri Blokbergen

Na een aanvankelijke studie Psychologie, won de artistieke kant in Astri Blokbergen (21-01-1965, Echteld) steeds meer terrein. Als volle nicht van één van de meest toonaangevende beeldhouwsters van Scandinavië, Ambrosia Tønnesen, was dit misschien ook wel voorbestemd. Een kunstenaar wordt tenslotte niet gemaakt maar geboren!

Vanaf 1997 besloot Astri zich volledig toe te leggen op het beeldhouwen. De autodidact Astri Blokbergen heeft haar technieken hiervoor bijgeschaafd bij diverse gerenommeerde instituten en kunstenaars, waaronder de Gooische Academie te Laren o.l.v. de beeldhouwer Janco Berman en het Italiaanse Kyle Smith Artspace in Pietrasanta.

Inmiddels heeft Astri zich ontwikkeld tot een veelzijdig beeldhouwster, zowel in onderwerpkeuze en thematiek als in materiaal gebruik en technieken. Ze werkt in brons en steen. Als kunstenaar laat Astri zich vooral inspireren door klassieke uitgangspunten zoals de schoonheid van de natuur en de anatomie van zowel mens als dier. Kenmerkend in het werk van Astri Blokbergen is de sterke emotionele lading in combinatie met een schijnbare eenvoud.

De Serie ‘Bomen’

De bronzen bomen van Astri Blokbergen zijn ontstaan uit een reeks fascinerende dromen.

“Deze bomen vertegenwoordigen voor mij symboliek en levenskracht. Dit gestalte geven ervaar ik als een verbonden zijn met de natuur. De vitaliteit en soliditeit, die ik heb willen uitdrukken wordt vooral gesymboliseerd in de geprononceerde wortels van de boom. In contrast daarmee toont de veel takkige kruin juist weer heel fragiel.

Het is dit spanningsveld, tussen kracht en kwetsbaarheid, dat ik als uitgangspunt heb genomen. Omdat een juiste balans tussen die twee door mij als waardevol wordt ervaren. Elke boom is een nieuw verhaal. Elke boom is een unica. De levensboom voor ieder leven is anders.”

 

Astri Blokbergen